Προεδρία της Σλοβενίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Προεδρία της Σλοβενίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Προεδρία της Σλοβενίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

1 Φεβρουαρίου 2008
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, «ΜΕΛΙΝΑ»
Αθήνα

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Σλοβενία, διοργάνωσε συνέδριο την 1η Φεβρουαρίου 2008 στην Αθήνα, με θέμα: «Προεδρία της Σλοβενίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε.»

Την 1η Ιανουαρίου 2008, η Σλοβενία ανέλαβε για το πρώτο εξάμηνο του έτους την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και κάθε Προεδρία έχει τη δική της σημασία για την πορεία της Ευρώπης, εντούτοις μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι προεδρίες του 2008 θα ήταν καθοριστικές για την ιστορική εξέλιξη της Ένωσης.

Η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή, σε ένα οικονομικό και πολιτικό σταυροδρόμι και η κατεύθυνση, την οποία καλείται να επιλέξει και να ακολουθήσει, θα χαράξει για πάντα την μετέπειτα πορεία της.
Μία σειρά από θέματα καθιστούν την Προεδρία της Σλοβενίας εξεχούσης σημασίας για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα ειδικότερα:

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία αλυσίδα από κρίσεις, οικονομικές και πολιτικές, σε επίπεδο τόσο λαών όσο και θεσμών. Μερικά μόνο παραδείγματα είναι το ηχηρό όχι Γαλλίας και Ολλανδίας, δύο εκ των ιδρυτικών μελών της Ε.Ε., στη Συνταγματική Συνθήκη, καθώς και το ναυάγιο του προϋπολογισμού.
- H ενταξιακή πορεία των υποψήφιων κρατών-μελών, με ιδιαίτερη έμφαση την περίπτωση της Τουρκίας, μιας αμφιλεγόμενης υποψηφιότητας, πού όχι μόνο απασχολεί σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα αλλά έχει διχάσει και το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πέρα της Τουρκίας, θα τεθεί επί τάπητος και το θέμα των Βαλκανίων το οποίο απασχολεί για γεωστρατηγικούς και ιστορικούς λόγους την Ελλάδα.
- ’Aλλα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ε.Ε. όπως η εφαρμογή της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισσαβόνας και οι σχέσεις της με το Ισλάμ σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πρόγραμμα:

1 Φεβρουαρίου 2008
Αίθουσα «Μελίνα»
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66, Θησείο,

18.00 Έναρξη Εργασιών-Προσέλευση Συνέδρων
18.00-18.15 Χαιρετισμός -Πρόεδρος 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, Γιώργος Στάθης
18.15-18.30 Χαιρετισμός-Εκπρόσωπος ΕΟΣΣ
18.30-18.40 Διευθυντής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Γεώργιος Κασιμάτης
18.40-18.50 Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, Συντονίστρια Δικτύου Europe Direct, Kατερίνα Σοκόλη
18.50 -19.15 Χαιρετισμοί -Εκπρόσωποι Κομμάτων
19.15-19.30 Πρέσβης της Σλοβενίας στην Αθήνα, κ.Vladimir Kolmanic
19.30-19.45 «Βιώσιμες Πόλεις-Ανθρώπινες Γειτονιές στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον» Ευρωβουλευτής Σταύρος Αρναουτάκης
19.45-20.00 «Η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας» Ευρωβουλευτής Μανώλης Αγγελάκας

 

 


Εκτύπωση   Email

Related Articles