Ταυτότητα
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Πρόλογος
Η αλληλεξάρτηση των χωρών της ΕΕ σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στον οικονομικό, ενεργειακό, εμπορικό, τεχνολογικό, πολιτισμικό και πολιτικό τομέα απαιτεί και την οργάνωση των διακρατικών συνεργασιών, με στόχο τον καθορισμό και την ενεργοποίηση μηχανισμών εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων στρατηγικού σχεδιασμού.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού, ιδρύθηκε το 2001 στην Αθήνα και αποτελεί έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, μια δεξαμενή σκέψης και έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ κρατών και περιοχών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, η οποία απαιτεί συλλογική μελέτη και αντιμετώπιση των σύγχρονων ζητημάτων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι επιστημονικός φορέας, μέλος σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα και υποστηρίζεται από Ινστιτούτα, αναπτυξιακούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες.
Βασικό στόχο του ΕΟΣΣ, αποτελεί η δημιουργία αλλά και η ανάδειξη πολιτικών Στρατηγικού Σχεδιασμού για την ανάπτυξη και συνεργασία κρατών και περιφερειών στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Αναλαμβάνει δράσεις και καταβάλλει επεξεργασμένες προσπάθειες προκειμένου να βελτιώσει στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ευρωπαϊκού χώρου σε όλα τα τμήματα και ιδίως στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας αλλά και της ανάπτυξης ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας.
Δραστηριότητα του Ε.Ο.Σ.Σ. σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο
Ο Ε.Ο.Σ.Σ. δημιουργεί και διαμορφώνει δίκτυα διεθνών συνεργασιών. Αναπτύσσει συνεργασίες με Διεθνείς Οργανισμούς, Ερευνητικά διεθνή Ινστιτούτα, Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, Διεθνείς Τραπεζικούς - Πιστωτικούς Οργανισμούς, Κοινωνικούς φορείς και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Υπογράφει πρωτόκολλα συνεργασίας με Διεθνείς Αναπτυξιακούς φορείς σε θέματα Περιβάλλοντος, Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης, καθώς και σε θέματα που αφορούν τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη.
Επίσης, η δραστηριότητα του ΕΟΣΣ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων, που περιλαμβάνουν :
- την λειτουργία μηχανισμών έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης και ενημέρωσης των φορέων με τους οποίους συνεργαζόμαστε για την ανάληψη κοινών δράσεων στα πλαίσια των σκοπών και των στόχων μας.
- την διοικητική και τεχνική υποστήριξη των ενεργειών μας.
- την διοργάνωση συνεδρίων πολύ-θεματικού χαρακτήρα
- την οργάνωση για ανάπτυξη και λειτουργία Διεθνών παρατηρητηρίων πόλεων.
- τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ερευνών μελετών σε θέματα κοινωνικού, οικονομικού, πολιτικού, αγροτικού, τουριστικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα και στην ανάδειξη και στην διάδοση των αποτελεσμάτων τους.
- στην έκδοση των πορισμάτων των σημαντικότερων εκδηλώσεων του, των μελετών και των ερευνών που διεξάγει, καθώς και διαφόρων μονογραφιών που εκτιμάται ότι εμπλουτίζουν τις προσεγγίσεις διαφόρων κοινωνικών οικονομικών πολιτιστικών και λοιπών προβλημάτων.
- στην ανάπτυξη ποικίλων εταιρικών σχέσεων με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Οργανισμούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η παρουσία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού (Ε.Ο.Σ.Σ.) στα Ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή δρώμενα, είναι καταλυτική γιατί συμβάλλει στην ανάδειξη των προβλημάτων και καθορίζει την αναγκαία στρατηγική και επικοινωνιακή τακτική μεταξύ των κρατών της Ε.Ε, για την επίλυση τους.
Η Διεθνής Συνεργασία για την περιφερειακή ανάπτυξη και όχι μόνο, αποτελεί τη βασική συνιστώσα των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Το στοιχείο αυτό της προσδίδει ένα χαρακτήρα πολυπαραγοντικό, που επηρεάζει στο σύνολο τους τις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις.
Τέλος, οι θέσεις καθώς και οι προτάσεις μας, συγκλίνουν με τις κεντρικές στρατηγικές δράσεις των κρατών και των περιφερειών. Παράλληλα όμως, γίνεται προσπάθεια μέσα από τα συνέδρια και τις συνδιασκέψεις να προταθούν τολμηρές λύσεις σε επίκαιρα προβλήματα που προκύπτουν.