Επιστήμη για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα - νέα θεματική έκθεση
Το ΚΚΕρ δημοσίευσε μια νέα έκθεση σχετικά με την περιβαλλοντική αειφορία παρέχοντας μια ευρεία επισκόπηση των δραστηριοτήτων του σε αυτόν τον τομέα. Η επιστήμη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της βιωσιμότητας και καθίσταται επίσης όλο και πιο σημαντική για την καλύτερη ρύθμιση, εφαρμογή και παρακολούθηση των πολιτικών της ΕΕ.
Η ΕΕ είναι ηγέτης στην προώθηση υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων και έχει θέσει τη βάση για την επίτευξη μιας κυκλικής οικονομίας, όπου τα απόβλητα μετατρέπονται σε νέα προϊόντα, διαχειρίζονται βιώσιμα τους φυσικούς πόρους και προστατεύονται η βιοποικιλότητα. Η ΕΕ είναι επίσης πλήρως δεσμευμένη στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ήταν η πρώτη περιοχή στον κόσμο που έθεσε δεσμευτικούς στόχους για την επίτευξη οικονομίας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, ανθεκτικής στο κλίμα. Έπαιξε βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μιας ιστορικής συμφωνίας στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015.
Το ΚΚΕρ, ως εσωτερική επιστημονική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημερώνει τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ με την καλύτερη διαθέσιμη επιστημονική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη. Η πολυεπιστημονική της προσέγγιση είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση των σημερινών παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων και είναι απαραίτητη για την παροχή ολοκληρωμένων συμβουλών στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, το κλίμα, η ανάπτυξη, η γεωργία και η περιφερειακή ανάπτυξη.
Η έκθεση παρέχει πληροφορίες για έξι τομείς: φυσικό κεφάλαιο, υπηρεσίες οικοσυστήματος και βιοποικιλότητα, αποδοτικότητα πόρων, βιώσιμη αστική διαβίωση, μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή και καινοτομία για τη βιωσιμότητα.
Επιπλέον, η έκθεση παρέχει μια λίστα δημοσιεύσεων και συνεργατών, επαφών και χρήσιμων συνδέσμων. Αυτή είναι η έβδομη στη σειρά θεματικών εκθέσεων, μετά την κυκλοφορία των εκθέσεων για το νερό , τα πρότυπα , την ενέργεια , την πυρηνική ασφάλεια και ασφάλεια , τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και τα τρόφιμα .
Source: European Commission