Εκ περιτροπής Προεδρία
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ασκούν εκ περιτροπής την Προεδρία του Συμβουλίου ανά εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου, η Προεδρία προεδρεύει των συνεδριάσεων σε όλα τα επίπεδα του Συμβουλίου, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των εργασιών της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου.
Τα κράτη μέλη που ασκούν την Προεδρία συνεργάζονται στενά μεταξύ τους κατά ομάδες των τριών, τη λεγόμενη «τριάδα των Προεδριών». Το σύστημα αυτό καθιερώθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009. Η τριάδα Προεδριών καθορίζει μακροπρόθεσμους στόχους και εκπονεί κοινό θεματολόγιο όπου προσδιορίζονται τα θέματα και τα κυριότερα ζητήματα που θα εξεταστούν από το Συμβούλιο κατά τη διάρκεια 18μηνης περιόδου. Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθένα από τα τρία κράτη καταρτίζει το δικό του αναλυτικότερο εξαμηνιαίο πρόγραμμα.
Η σημερινή τριάδα Προεδριών αποτελείται από τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.
Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ: 1η Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2021
Οι προτεραιότητες της σλοβενικής Προεδρίας έχουν ως γνώμονα το σύνθημά της: «Μαζί. Ανθεκτικοί. Ευρώπη.»
Το πρόγραμμα της Προεδρίας επικεντρώνεται σε τέσσερις βασικούς τομείς:
- ανάκαμψη, ανθεκτικότητα και στρατηγική αυτονομία της ΕΕ
- εξέταση του προβληματισμού για το μέλλον της Ευρώπης
- ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, κράτος δικαίου και ευρωπαϊκές αξίες
- αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρωπαϊκή γειτονία
Η σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει ενεργά στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ στις κρίσεις στον τομέα της υγείας, της οικονομίας, της ενέργειας, του κλίματος και του κυβερνοχώρου. Η συνεργασία, η αμοιβαία στήριξη και η αλληλεγγύη για το καλό κάθε ευρωπαίου πολίτη θα είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ.
Τα καθήκοντα της Προεδρίας
Η Προεδρία είναι υπεύθυνη για την προώθηση των εργασιών του Συμβουλίου σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια του θεματολογίου της ΕΕ, την ομαλή διεξαγωγή της νομοθετικής διαδικασίας και τη συνεργασία μεταξύ κρατών μελών. Για τον σκοπό αυτό, η Προεδρία πρέπει να ενεργεί ως έντιμος και αμερόληπτος διαμεσολαβητής.
Η Προεδρία έχει δύο βασικά καθήκοντα:
1. Προγραμματισμός και προεδρία των συνόδων του Συμβουλίου και των συνεδριάσεων των προπαρασκευαστικών του οργάνων
Η Προεδρία προεδρεύει των συνόδων των διαφόρων συνθέσεων του Συμβουλίου (πλην του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων) και των συνεδριάσεων των προπαρασκευαστικών οργάνων του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι μόνιμες επιτροπές όπως η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ) καθώς και οι επιτροπές και ομάδες που χειρίζονται πολύ ειδικά θέματα.
Η Προεδρία μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων καθώς και για τη σωστή εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού και των μεθόδων εργασίας του Συμβουλίου.
Επίσης, οργανώνει τις διάφορες επίσημες και άτυπες συναντήσεις στις Βρυξέλλες και στη χώρα της εκάστοτε Προεδρίας.
2. Εκπροσώπηση του Συμβουλίου στις σχέσεις με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ
Η Προεδρία εκπροσωπεί το Συμβούλιο στις σχέσεις με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και ειδικότερα με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ρόλος της Προεδρίας είναι να επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας επί των νομοθετικών φακέλων μέσω τριμερών διαλόγων, άτυπων διαπραγματεύσεων και συνεδριάσεων της επιτροπής συνδιαλλαγής.
Η Προεδρία συνεργάζεται στενά με:
- τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
- τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας
Υποστηρίζει τις εργασίες τους και ενίοτε μπορεί να της ζητηθεί να επιτελέσει ορισμένα καθήκοντα αντί του Ύπατου Εκπροσώπου, όπως για παράδειγμα να εκπροσωπήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή να προεδρεύσει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όταν συζητούνται θέματα κοινής εμπορικής πολιτικής.
Σχετικά έγγραφα και δημοσιεύσεις
> Δεκαοκτάμηνο πρόγραμμα του Συμβουλίου: 1η Ιουλίου 2020 - 31η Δεκεμβρίου 2021
Πηγή: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο